The Chris Joris Home project feat. Naïma & Yassin Joris

Chris Joris wordt wel vaker de pionier genoemd van de versmelting van jazz en wereldmuziek.

 

Als pianist, componist en vooral percussionist schrijft en speelt hij deze unieke muzikale kruisbestuiving sinds 1975. Zijn working band “The Chris Joris Experience” is anno 2016 aan zijn vierde versie toe en staat telkens garant voor het beste van twee werelden. Daarnaast speelde hij met de crème van de Belgische jazzscene, alsook bij internationale grootheden als Mal Waldron, Cameron Brown, Art Farmer, Bob Stewart, Steve Lacy, ...

Doorheen zijn carrière evolueerde zijn stijl van afro-jazz tot meer vrije improvisatie, maar bleef hij actief in het Afrikaanse percussie-circuit met o.a. Adama Dramé en Baba Sissoko. Als componist schreef hij onder meer werk voor theater en kortfilms. Als sideman is hij frequent te zien aan de zijde van o.a. Tuur Florizoone, Eric Person en Frank Vaganée.

 

Hij mocht reeds diverse prijzen in ontvangst nemen zoals de Klara Prijs voor beste CD als de SABAM Award en hij werd genomineerd als ‘beste jazzcomponist’ op de Zamu Awards.

In zijn nieuwe “Chris Joris Experience” zet hij dochter Naïma Joris in de spotlights. In jazzmiddens mag zij vooralsnog weinig belletjes doen rinkelen, in het rockcircuit liet ze zich intussen opvallen als opmerkelijke vocalist, o.a. als lid van het populaire Isbells.

 

Het "Home Project" van Chris Joris spruit uit de cd-opname "HOME and OLd Stories" met Joris' muzikale kinderen en beoogt en symboliseert eenvoudig het familie-gebeuren en het mekaar kruisbestuiven met ieders muzikale background en voorliefde. Chris Joris zet ramen en deuren open naar hybride invloeden van chanson, singersongwriter's stijl tot jazz en blues en natuurlijk Afrika en een vleugje Cuba.

 

Warme songs wisselen af met de typische Joris-jazz, waarin koppig die jaren van invloeden verwerkt zitten. Naima Joris is zangeres op eerste plan, maar broer Yassin getuigt evenzeer van zijn vocale talent naast zijn geïntegreerd gitaarspel in de groep en brengen zij beiden eigen composities naast werk van vader en covers van o. a. Joni Mitchell, Geeshy Whiley en Son House. Een warm en onbaatzuchtig podiumgebeuren dat intens wordt omlijnt door Free Desmyter (piano, keyboards)), Bart Borremans (tenorsax), Lara Rosseel (contrabas, backing vocals), Christophe Millet (conga's en bata), Saskia Joris (backing vocals) en Chris Joris (drums, conga's, bata, likembé, perc, leader).

 

Vervoort & Renders
MANO
Bellinckx
Bellinckx
Opel Haesen
Opel Haesen
Verachtert
Stad Geel

Yellowtime vzw